logo_amca_1100.jpg

AMCA-Paris

Pour voir des nouvelles expositions, concerts, ainsi que la présentation des artistes et de la culture Croate à Paris, en France et dans les médias : 

suivez notre rubrique :

"AMCA-Paris vous informe",

régulièrement mis à jour

Regardez la video consacrée à : 

ZAGREBPulse of the city 

de Marko VRDOLJAK

Le site Internet:

"Croatie.eu - le pays et ses habitants"

http://www.croatie.eu

 

 

Mon Paris - Moj Pariz - My Paris de Damir Perinic 

   
2 expo damir juin 18 Arhitekt Damir Perinić, već dugogodišnji stanovnik Pariza, duboko je svjestan opasne privlačnosti i zavodljive običnosti prizora iz grada u kojemu živi i djeluje.

Akademik Tonko Maroević piše kako je Perinić svojom uvijek spremnom kamerom znatiželjni prolaznik kroz gradsko središte i periferne prostore, živo zainteresiran za sve fenomene pariškog življenja, ali možda još i više za privremene manifestacije ljudskoga okupljanja, a pogotovo za neočekivane, nepredviđene, neslućene slučajeve intimnog približavanja ili gotovo nagonskog reagiranja.

 U Perinićevu fotografskom postupku nazire se popartistički senzibilitet, osjetljivost za suvremenu predmetnost, smisao za paradoksalnu oneobičajenost svakodnevnih stvari i pojava. Ništa manje dojmljive efekte Perinić postiže pozicioniranjem figura u igru svjetla i sjene, u dinamičnu polarizaciju tamnih i prozračnih slojeva. Njegov portretni saldo raznih fizionomija i generacija, raznih rasa i statusa upravo je impresivan, a nikad nije riječ o poziranju ili dopadljivoj stilizaciji nego o vitalnoj i improviziranoj akcijinalaženja optimalne vizure i nezamjenjiva povlaštenog trenutka (fotografove) sabranosti i (modelove) opuštenosti. Na taj je način, kako zaključuje Maroević, ostao vjeran i bodlerovskim pretpostavkama autora koji vreba motiv po pločniku i njuši ga u svakome kutu, a koji se smjelo i nježno također obraća i "jednoj prolaznici", za koju se "ne zna kuda ona hita, dok ona pak ne sluti kuda on ide".

 DAMIR PERINIĆ

Hrvatski arhitekt i fotograf, živi i radi u Parizu. Jedan je od osnivača, pa i predsjednik udruge AMCA (Almae Matris Croaticae Alumni) koja se od 1991. bavi približavanjem francuske i hrvatske kulture te predstavljanjem hrvatskih autora i projekata u Francuskoj. Kao arhitekt, cijelu profesionalnu karijeru provodi u Parizu, dok u Hrvatskoj sudjeluje na nizu arhitektonskih natječaja. Fotografijom se bavi od mladih dana. Prvu izložbu fotografija koncipirao je s Vladom Martekom u Zagrebu, u Galeriji Inkubator 2014. Slijede samostalne izložbe u Lođi u Hvaru, u Galeriji Skale do Sunca u Staroj Novalji i u Fotoklubu Split 2016.

Fotografije na izložbi u Galeriji Rigo snimljene su u Parizu, u razdoblju od 1972. do 2018. godine.

 expo damir juin 18
  • https://www.flickr.com/photos/149862564@N04
  • http://www.ipernity.com/home/1027993
   

Qui est en ligne?

Nous avons 47 invités et aucun membre en ligne

contact/adhésion

Recherche

Console de débogage Joomla!

Session

Profil d'information

Occupation de la mémoire

Requêtes de base de données